Ga naar de inhoud
Home » Verborgen trauma

Verborgen trauma

Bij het woord “trauma” denken de meeste mensen aan extreme gebeurtenissen, zoals oorlogen en ongelukken. Maar een trauma kan ook subtielere oorzaken hebben. Wat is een verborgen trauma precies, en waar kun je het aan herkennen?

Een gebrek aan veiligheid

Een kind verliezen, een partner die verongelukt. We kennen deze situaties allemaal. De wereld staat op zijn kop, en terecht! Een traumatische ervaring. Heel de omgeving leeft mee. Het lijden is zichtbaar.

Maar wat als de situatie van jouw lijden minder duidelijk en zichtbaar is? Sterker nog, wat als jij je er zelf niet eens bewust van bent?

Veel verborgen trauma’s zijn terug te herleiden naar de jeugd. Zolang jij afhankelijk bent van jouw ouders heb je behoefte aan veiligheid en liefde, om daarna als volwassene met vertrouwen het leven in te kunnen stappen.

Die veilige en warme basis is echter niet altijd aanwezig. En wat er achter de voordeur gebeurt, is niet altijd zichtbaar. Misbruik, overspannenheid, gescheiden ouders. Maar ook emotioneel afgesloten ouders bijvoorbeeld. Niet voor niks het spreekwoord: “ieder huisje heeft zijn kruisje”!

Daarnaast reageert elk kind ook weer op zijn of haar eigen manier op de situatie. De één verzet zich, de ander wordt juist een pleaser. Iedereen creëert voor zichzelf een situatie die veilig aanvoelt.

Dat is iets anders dan veilig zijn!

De leegte opvullen

Het gebrek aan warmte en veiligheid nemen we mee ons verdere leven in, en gaat vaak een leidende of “lijdende” rol spelen. Heel creatief creëren we – onbewust – patronen die deze leegte opvullen.

En dat kan prima gaan. Er zijn enorm succesvolle ondernemers ontstaan uit deze ongebalanceerde situatie. Want evenredig aan jouw trauma vorm jij ook een talent uit deze situatie.

Maar niet altijd loopt het soepel, en je loopt letterlijk leeg, met vaak een burn-out of depressie tot gevolg. Je hebt jouw energietoevoer afhankelijk gemaakt van de buitenwereld. Wanneer deze toevoer er niet is, loop je leeg of vast.

De buitenwereld snapt er niks van, en jijzelf wellicht nog minder. Want waar komt dat gevoel vandaan? Er is niks zichtbaars aan te wijzen als oorzaak!

Van last naar kracht

Onder mijn begeleiding kunnen we samen met jouw verborgen trauma aan de slag gaan. We ontdekken wat jouw patronen zijn, maar zeker ook wat jouw talent is dat daaruit is ontstaan.

Want daarin zit de kracht van heling: last omzetten naar kracht. Door onder andere ademsessies creëren we ruimte in het vastzittende lichaam, waardoor je weer letterlijk ruimte en bewegingsvrijheid krijgt. Vanuit die loskomende kracht gaan we patronen doorbreken en weer opbouwen.

Maar nu vanuit jouw eigen basis!

Ben jij benieuwd hoe dit voor jou werkt, neem dan gerust contact met mij op.

1 reactie op “Verborgen trauma”

  1. Druk op het werk, stress over vakantie voorbereidingen…… Eigenlijk weinig tijd, toch nieuwsgierig, voelen dat ik moest onthaasten, niet weten wat het precies inhoud en of het iets voor mij is….. Maar wat was de ademhalingsessie met Carlo uniek, bijzonder, heel fijn, verdrietig, verhelderend…. kortom een oprechte ervaring! Waarvan ik oprecht kan zeggen, dit heeft me veel stof tot nadenken gegeven, maar heb ik ook heel lang in mijn lijf nagevoeld. Zeg je dat zo? geen idee, maar er heeft echt iets plaatsgevonden van binnen….. Voor mij was het een inzicht over mijn moeder, mijn opvoeding en dit in relatie tot mijn dochter, wow! Het raakt me weer als ik dit opschrijf…. Gun iedereen een moment van onthaasten, stilstaan bij toen en nu, inzichten om mee te nemen in je verdere leven…. ga hier zeker meer van doen! Liefs, Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *